Centar manualnih tehnika

ANKILOZANTNI SPONDILITIS

Koji su rani znakovi bolesti?

Rani karakteristični znak bolesti je križobolja koja nastaje kao posljedica sakroileitisa. Bol počinje postupno, pogoršava se mirovanjem pa bolesnici noću imaju potrebu za ustajanjem, a ujutro se javlja karakterističa zakočenost križa.

 Kako bolest napreduje, bol se iz lumbalnog dijela širi kranijalno, prema torakalnoj kralježnici. Tegobe kod torakalnog dijela uglavnom se vežu uz disanje: isijavajuća bol prema interkostalnim prostorima, bol u prsnom košu kod dubokog udisaja, smanjeno širenje prsnog koša pri disanju i sl. Zahvaćenost vratnog dijela kralježnice započinje u prosjeku 10 godina od samog početka bolesti.

Osim boli javlja se povišeni tonus paravertebralnih mišića, otežane kretnje glave i upalne promjene na gornjem vratnom dijelu kralježnice (atlasu i densu) koje mogu rezultirati nastankom neuroloških i cerebrovaskularnih komplikacija.

Liječenje

Liječenje svih upalnih reumatskih bolesti usmjereno je na suzbijanje boli i upale, održavanje pokretljivosti te sprječavanje razvoja deformiteta i kontraktura. Ono treba biti individualizirano i zahtjeva kombinaciju nefarmakološkog i farmakološkog liječenja.

Baby program za dojenačke kolike

Fizioterapija uvelike može pomoći ovim pacijentima kao oblik nefarmakološkog liječenja. Englesko istraživanje provedeno 2018. godine uključivalo je 19 muškaraca i 5 žena u dobi od 24 godine koji boluju od ankilozantnog spondilitisa. Rezultati su pokazali da je produljeno trajanje akutnih simptoma bolesti povezano sa smanjenom elastičnošću i degradaciji fascije. (2)

Kako vam možemo pomoći?

U CMT-u naši terapeuti manualnim tehnikama utječu na poremećaje u strukturi fascije i vraćaju je u njeno normalno stanje.
Kineziterapija i kvaliteta života pacijenata koji boluju u ankilozantnog spondilitisa usko su povezane. Važno je vježbe prilagoditi funkcionalnom statusu bolesnika, postupnim i planiranim opterećenjem. Istraživanje provedeno u Islandu pokazalo je da se kod pacijenata koji boluju od AS smanjuju pokreti u gornjem torakalnom dijelu, dok pokreti u donjem torakalnom dijelu i abdominalnom zidu ostaju nepromijenjeni. (3)

Stoga, važno je uključiti vježbe disanja kojima se sprječava osifikacija kostovertebralnih zglobova i kostosternalnih sinhondroza. Bolesnik uči torakalno disanje, a abdominalno disanje se isključuje. Druga skupina vježbi obuhvaća vježbe jačanja. Treća skupina obuhvaća vježbe povećanja gibljivosti kralježnice. (kontraindicirane su kod atlanto-aksijalnih dislokacija) (1) Istraživanje koje je uspoređivalo grupu koja ne prakticira kineziterapiju i grupu koja je u terapiju uključila kineziterapiju potvrđuje tezu da je kineziterapija korisna u smanjenju boli, poboljšanju funkcije i aktivnosti bolesi. (4)

Iako ankilozantni spondilitis predstavlja kroničnu i progresivnu bolest, mjerama fizioterapije moguće je utjecati na težinu tegoba i razvoj bolesti. Manualne tehnike , vježbe disanja, jačanja i vježbe gibljivosti predstavljaju prvu liniju obrane kao oblik nefarmakološkog liječenja.

(1) view (unist.hr)
(2) Biomechanical properties of low back myofascial tissue in younger adult ankylosing spondylitis patients and matched healthy control subjects – PubMed (nih.gov)
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18455114/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32683694/

Call Now Button