Centar manualnih tehnika

Bowen terapija

Bowen terapiju često koristimo kako bi organizam doveli u ravnotežu, pa tek tada možemo raditi na mehaničkim uzrocima.

Imate bol ili napetost u nekom dijelu tijela koja ne popušta bez obzira na vrhunske tehnike i terapeute? Vježbate, a pomaka nema?

Simpatikus i parasimpatikus

Primarna funkcija parasimpatikusa je osiguravanje životnih funkcija tijekom odmora, oporavak organizma na dnevnoj razini tijekom bolesti i napora te izlječenje organizma nakon opasnih situacija i suočavanja s problemima.

Odgovoran je za opuštanje mišića, regulaciju krvnog tlaka i snižava otkucaja srca , usporava disanje, balansira probavu , aktivira imunološki sustav…

Simpatikus povećava sposobnost tijela za napore, priprema organizam za povećan napor, aktivan je pri emocionalnim promjenama.

 Jeste li osjetili onaj osjećaj lupanja srca, znojenja dlanova, promjene ritma?

Iako svjesni da nam se ništa ne može dogoditi , naše tijelo svejedno prolazi kroz stres.
U tom trenutku u našem tijelu luči se kortizol “hormon stresa” koji se uključuje kao mehanizam obrane i dizajniran je da “spašava” živote na kratkotrajnim stazama. U ovakvim trenucima povećan je rad simpatikusa. Njegova funkcija nam je od važnosti, ali samo na kratak period.

Problemi nastaju kada smo u stresu na duži period i kada rad simpatikus prednjači nad parasimpatikusom.

U takvoj situaciji naše tijelo stalno dobiva signal da je u opasnosti i pokreće se cijeli niz obrambenih mehanizama na biokemijskoj razini što dovodi u konačnici do neželjenih posljedica povećanja glukoze u krvi, povišenog krvnog tlaka, poremećaja rada štitnjače, lupanja srca, poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena, pretilost i to osobito – visceralni tip (nakupljanja masnih naslaga oko struka), snižavanja razine testosterona, smanjenja količine mišićnog tkiva, poremećaj raspoloženja, depresija…. Takvo stanje na duži period utječe na pad kvalitete života.

Ukoliko dominacija simpatikusa prednjači, odnosno u koliko je tijelo u povećanom stresu, rezultirati će padom zdravlja.

Bowen terapijom djelujemo na balans između simpatikusa i parasimpatikusa što rezultira njihovom ravnotežom.
Tek sada možemo pristupiti mehaničkom rješavanju problema, a vrlo često to neće biti niti potrebno.

Call Now Button