Centar manualnih tehnika

DISFUNKCIJA SAKROILIJAČNIH ZGLOBOVA U TRUDNOĆI

Što su sakroilijačni zglobovi?

Sakroilijačni zglobovi su najveći aksijalni zglobovi tijela i nalaze se između sakruma i zdjeličnih kostiju s obje strane. Ovaj spoj ne posjeduje pretjeranu stabilnost u odnosu na sile opterećenja pa mu u tome pomažu ligamenti i neki od najjačih mišića (mišići dna zdjelice i duboki trbušni mišići). Većina ovih mišića nije dizajnirana za proizvodnju aktivnog pokreta, ali značajno sudjeluju u stabilizaciji zglobova. Osim što spajaju kralježnicu sa zdjelicom, sakroilijačni zglobovi prenose teret s lumbalne kralježnice na donje ekstremitete. (1)

Što uzrokuje disfunkciju sakroilijačnih zglobova u trudnoći?

„Disfunkcija sakroilijačnih zglobova u trudnoći posljedica je višestrukih biomehaničkih mehanizama poput povećane težine, promjene držanja tijela, povećanog trbušnog i intrauterinog tlaka.“ (2) Povećava se i masa maternice i dojki što rezultira prednjim pomakom težišta i većim opterećenjem zglobova. Uz to, hormoni poput relaksina i estrogena pripremaju tijelo za porod opuštajući kralježnicu i zdjelične strukture.
Također, u usporedbi s muškarcima, žene imaju povećanu pokretljivost prethodno spomenutih zglobova njihove smanjene zakrivljenosti i povećanog stidnog kuta.(1)
Bol u zdjelici započinje između 14. i 21. tjedna, a vremenom postaje intenzivnija. (3)
U konzervativnom liječenju disfunkcije sakroilijačnih zglobova potrebno je uključiti nježne manualne tehnike, vježbe stabilizacije trupa i jačanje donjih ekstremiteta. (4)
Manualnim tehnikama se smanjuje povišen mišićni tonus i preosjetljivost živaca koji inerviraju zglobove, a najčešće se koriste tehnike mobilizacije zglobova i okolnog mekog tkiva. Ne smije se zaboraviti ni na korekciju posture pri izvođenju različitih položaja i vježbe istezanja. Na kraju, najbolji rezultati liječenja disfunkcije sakroilijačnih zglobova uključuju kombinaciju manualne terapije i kineziterapije.
Biomehanika sakroilijskog zgloba: anatomija, funkcija, biomehanika, seksualni dimorfizam i uzroci boli – PubMed (nih.gov)
Sakroilijak zglob i disfunkcija zdjelice zbog simfiziolize u postporođajnih žena – PubMed
(3)Trudnoća i bol u zdjeličnom pojasu: Analiza zdjeličnog pojasa o boli – PubMed (nih.gov)
(4) Sakroilijakalni zglob: anatomija, fiziologija i klinički značaj – PubMed (nih.gov)
Call Now Button