Centar manualnih tehnika

HIPERMOBILNOST ZGLOBOVA KOD DJECE

Hipermobilnost zglobova

Hipermobilnost zglobova predstavlja rezultat ligamentne opuštenosti i čini obilježje nasljednog poremećaja vezivnog tkiva. S obzirom na veliku pažnju koju hipermobilnost zglobova privlači u različitim područjima medicine i fizioterapije, od terapeuta se traži pažljiv pristup kako bi se izbjegla prekomjerna i nedovoljna dijagnoza srodnih poremećaja. Hipermobilnost je česta kod djece.
Kako olakšati simptome menopauze

U Španjolskoj je provedeno istraživanje procjene sindroma hipermobilnosti s anksioznim, bihevioralnim i somatskim mjerama kod djece kako bi se razjasnilo jeli sindrom hipermobilnosti zglobova povezan s navedenim varijablama. Ispitanike je činio uzorak od 160 djece u rasponu od 5-17 godina. U ovom istraživanju sva su djeca prošla dijagnostički intervju gdje se koristio probir za otkrivanje hipermobilnosti (SQ-CH), kontrolni popis ponašanja djece (CBLC) i Ljestvica anksioznosti djece (CMAS-R). Visoka prevalencija sindroma hipermobilnosti zglobova pronađena je značajno više kod djevojčica nego kod dječaka, a cijela grupa postigla je visoki rezultat u ukupnoj anksioznosti. (1)

Pregledom literature, hipermobilnost označava zglobove koji su neopravdano slabi i raspon pokreta je veći od normalnog u većini ispitanih zglobova te se po tome određeni stupanj hipermobilnosti u djece prirodan i ne mora nužno smanjiti motoričku kompetenciju i tjelesnu aktivnost. (2) Švedsko istraživanje opisalo je hipermobilnost, ravnotežu, bol i sudjelovanje u aktivnosti kod djece sa sindromom hipermobilnosti i usporedilo karakteristike s kontrolnom grupom. Ispitanike su podijelili u dvije skupine. Hipermobilnost je procijenjena prema Dal Marovoj ljestvici, ravnoteža prema Bruininles-Oseretsky testom motoričkog znanja, a svakodnevna aktivnost upitnikom. U usporedbi s kontrolnom skupinom, djeca s hipermobilnošću imala su znatno više hipermobilnih zglobova i više boli te su postigla niži rezultat u testu ravnoteže, dok im je bol utjecala na aktivnost. (3)

Kovačić i suradnici proučavali su povezanost hipermobilnosti zglobova kod djece i mladih osoba sa složenim funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima. U dobi od 15-24 godine ispitano je 66 pacijenata koji su ispunili najmanje 1 pedijatrijski Rim kriterij za funkcionalni gastrointestinalni poremećaj i imali zabilježenu Beighton ocjenu na temelju liječnićkog pregleda. Pronađena je visoka prevalencija hipermobilnosti i komorbidnih simptoma, uključujući poremećaje spavanja, kronični umor, migrenu glavobolju, vrtoglavicu, kroničnu mučninu i fibromijalgiju, koji su značajno utjecali na društveni život ispitanika. (4)

Mali broj ispitanika u određenim istraživanjima zahtjeva osnovu za dublje preispitivanje ove teme. Svakako, manualne terapijske tehnike poput Bowen tehnike, koja koristi usko specijalizirane pokrete na mekom tkivu, pomoći će uravnotežiti općenitu funkciju organizma u skladu s kineziterapijom koja će približiti djeci svijest o aktivnosti koja je učinkovita u procesu rehabilitacije hipermobilnosti.

Joint hypermobility is a marker for anxiety in children – PubMed (nih.gov)
The hypermobility syndrome. Musculoskeletal complaints associated with generalized joint hypermobility – PubMed (nih.gov)
Pain, balance, activity, and participation in children with hypermobility syndrome – PubMed (nih.gov)
Joint hypermobility: a common association with complex functional gastrointestinal disorders – PubMed (nih.gov)
Call Now Button