Centar manualnih tehnika

Skolioza i manualne tehnike

Sve više pacijenata s idiopatskom skoliozom preferira manualnu terapiju kao dodatak konzervativnom liječenju, iako su učinci i dalje kontroverzni.

Idiopatska skolioza adolescenata (10-16 godina)

diopatska skolioza adolescenata (10-16 godina) je stanje koje se javlja s učestalošću od 2% do 3%. (1) Terapija manualnim tehnikama navodi se kao adekvatan tretman idiopatske skolioze kod adolescenata jer utječe na opseg pokreta, mišićni tonus i bol. Manualne tehnike čija se učinkovitost navodi u znanstvenoj literaturi su: mobilizacija, spinalna manipulacija i mekotkivne tehnike poput miofascijalne relaksacije. (1) Nadalje, poljsko istraživanje provedeno na 33 adolescentice istraživalo je učinkovitost pasivnih i aktivnih derotacijskih tehnika prema Kaltenborn-Evjent, na smanjenje kuta rotacije trupa. Adolescentice su bile podijeljene u dvije skupine, ovisno o lokaciji zakrivljenosti kralježnice. Obje su skupine pokazale smanjenje kuta inklinacije trupa, a najveće poboljšanje uočeno je nakon aktivne derotacije kod pacijentica s lumbalnom skoliozom. Kut rotacije trupa smanjio se u prosjeku od 3,3 do 5,6 stupnjeva. (2) Također, provedeno je istraživanje učinka MFR-a kod adolescentice s idiopatskom skoliozom. Terapija je trajala 6 tjedana, 2 puta tjedno po 60 minuta. Rezultati su pokazali poboljšanje pulmonalne funkcije, rotacije trupa, posture i kvalitete života, kao i smanjenje razine boli. (3)

Idiopatska skolioza kod odraslih

Idiopatska skolioza kod odraslih povezana je, između ostalog s mišićnim disbalansom, funkcionalnim ograničenjima i najčešće s boli u leđima. Miofascijalna relaksacija usmjerena je na postizanje optimalne dužine mišića i fascije, smanjenje boli i poboljšanje funkcije. (4) Pregledom literature koja obuhvaća radove o fasciji i skoliozi odraslih, utvrđeno je smanjenje boli i osjećaja zakočenosti te poboljšanje fleksibilnosti, posturalne kontrole i balansa. (4) U Americi je provedeno istraživanje učinka kombinacije spinalne manipulacije, trakcije i neuromuskularne reedukacije u terapiji idiopatskih skolioza. Nakon 4-6 tjedana terapije kod svih ispitanika došlo je do smanjenja Cobbovog kuta, u prosjeku za 17 stupnjeva. (5) Također, kod odraslih pacijenata sa značajnim skoliotičnim zakrivljenjem i kroničnim bolovima zamijećena je prisutnost miofascijalnih trigger točaka koje se nalaze dalje od paravertebralnih mišića, ali se bol referira u torakolumbalnom dijelu kralježnice. Uz to, kod ovih pacijenata uočena je labavost ligamenata što pridonosi razvoju zakrivljenosti kralježnice. Tretman usmjeren na opuštanje trigger točki pridonosi smanjenju boli, opuštanju fascije i pomaže kod ispravljanja disfunkcije pripadajućih zglobova. Ovakav tretman je potvrdio dijagnostičku hipotezu da su miofascijalna i fascijalna asimetrija dijelom odgovorne za bol kod pacijenata sa značajnim skoliotičnim zakrivljenostima. (6)

Manual therapy treatment for adolescent idiopathic scoliosis – PubMed (nih.gov)

The Impact of the Derotational Mobilization of Manual Therapy According to Kaltenborn-Evjenth on the Angle of Trunk Rotation in Patients with Adolescent Idiopathic Scoliosis–Pilot Study, Direct Observation – PubMed (nih.gov)

The effect of myofascial release (MFR) on an adult with idiopathic scoliosis – ScienceDirect

Effects of myofascial release or self-myofascial release and control position exercises on lower back pain in idiopathic scoliosis: A systematic review – PubMed (nih.gov)

Scoliosis treatment using a combination of manipulative and rehabilitative therapy: a retrospective case series – PubMed (nih.gov)

Adult idiopathic scoliosis: the tethered spine – PubMed (nih.gov)

Call Now Button