Centar manualnih tehnika

Zdravlje Žena

Kada započeti sa rehabilitacijom nakon poroda?

Ako imamo dopuštenje ginekologa, s rehabilitacijom možemo krenuti 6-8 tjedana nakon poroda, a ukoliko je bio carski rez može se pričekati koji tjedan više dok ožiljak potpuno ne zacijeli. Nakon poroda svakoj ženi je potrebna postnatalna rehabilitacija koja uključuje manualne tretmane, korekciju posture i terapijske vježbe.

Fizioterapeutska procjena

Potrebno je napraviti fizioterapeutsku procjenu i evidentirati stanje trbušnih mišića, mišića zdjeličnog dna, pregledati stanje ožiljka nakon carskog reza te procjenu cijelog tijela koje je prošlo kroz faze trudnoće, poroda i dojenja.

Potrebno je ispitati postoji li dijastaza m.rectusa abdominisa koja narušava stabilnost trupa uzrokujući probleme u donjem dijelu leđa, zdjelici, kukovima te spuštanju mjehura ili maternice.

Treba provjeriti stanje mišića zdjeličnog dna za prevenciju inkontinencije i boli.

Izuzetno je bitno pregledati ožiljak i ispitati njegovu mobilnost. Ožiljak može otežavati ispravnu aktivaciju trbušnih mišića i donjeg dijela leđa.

Tijekom trudnoće dolazi do posturalnih promjena koje mogu uzrokovati bol u vratu, ramenima, te dolazi do opterećenja trbušnih mišića i zdjeličnih mišića. Kao posljedica nepravilne posture mogu se pojaviti mnoge tegobe.

Glavni cilj fizioterapije nakon poroda je prevencija mogućih komplikacija i postepeni povratak u aktivnosti prije trudnoće.

Terapija

Primjenom nježnih manualnih tehnika uspješno tretiramo brojne posljedice koje mogu biti prisutne kod žena nakon poroda.

Izuzetno je važna terapija ožiljka nakon carskog reza koja je nepravedno zapostavljena, a ožiljak koji nije tretiran može uzokovati mnoge komplikacije. Kod trudnica tehnikama poput Emmetta, Bowena, MFR-a olakšavamo i uklanjamo tegobe karakteristične za trudnice.

 

Vježbe

Vježbe nakon poroda potrebno je prilagoditi statusu tijela i problematici. Vježbe disanja su prvi korak ali i najteži. Za pravilno izvođenje vježbi disanja potrebno je prethodno imati isbalansirane mišiće koje koji sudjeluju u pravilnoj aktivaciji sustava stabilizacije. Nakon toga postepeno uvođenje zahtjevnijih vježbi ne predstavlja problem u napretku.

SMIJE LI SE VJEŽBATI U TRUDNOĆI?

Uz dopuštenje ginekologa, redovito vježbanje je preporučeno svim zdravim trudnicama. Vježbanjem će se tijelo lakše prilagoditi povećanju tjelesne težine i brže vratiti u formu nakon poroda. Vježbanjem u trudnoći, mišiće pripremamo na pojačan napor i smanjujemo bol u leđima. Vježbanjem i manualnim tehnikama možemo utjecati na smanjenje grčeva u nogama, osjećaj nemogućnosti zadržavanja mokraće, te povećavamo otpornost na zamor i pripremamo tijelo na porod.

Call Now Button