Centar manualnih tehnika

ADUKTORI – mišići skrivenih emocija

Što su aduktori?

Mišići kuka koji stabiliziraju zdjelicu, kukove i donji dio leđa kod izvođenja pokreta. Trigger točke mogu se aktivirati prilikom naglog pokreta iz kuka, dugotrajnog sjedenja, položaj prekriženih nogu, vožnja automobila, razmih sportova ali i nekih emocionalnih stanja ., a bol se osjeća unutar zdjelice i često se spušta niz nogu, u područje koljena.

 Istraživanja su pokazala da pacijenti s boli u prednjem dijelu koljena imaju veći broj mTP-a u mišićima kuka i bedra od kontrolne skupine. Daljna istraživanja su potrebna kako bi se utvrdilo jesu li mTP uzrok ili posljedica boli prednjeg dijela koljena. (1)

Baby program za dojenačke kolike

Drugo istraživanje ispitivalo je prisutnost aktivnih i latentnih mTP u pacijenata s osteoartritisom koljena i boli zbog tog stanja. Najveća prevalencija latentnih mTP bila je kod m. tensor fascie latae (50%) i aduktora (35%), a aktivnih kod m. gastrocnemiusa i aduktora. (2)

Osluškujte tijelo i povremeno istegnite svoje adduktore zadržavajući položaj minimalno 90 sekundi.
Daljnji rad na ovim mišićima najsigurnije je ipak prepustiti stručnjaku, koji će razumjeti odnose u okolnim strukturama i izabrati najbolju tehniku za opuštanje ili aktivaciju.

1 The prevalence of myofascial trigger points in hip and thigh areas in anterior knee pain patients – PubMed (nih.gov)
2 Prevalence of Myofascial Trigger Points in Patients with Mild to Moderate Painful Knee Osteoarthritis: A Secondary Analysis – PubMed (nih.gov)

Call Now Button