Centar manualnih tehnika

DNS & zdravlje žena

Za razliku od koncentričnih kontrakcija svojstvenim Kegelovim vježbama, u DNS-u govorimo o ekscentričnoj kontrakciji, to jest kontrakciji kojom se mišić izdužuje jer je njegova sila manja od sile opterećenja. U prilog ekscentričnoj kontrakciji ide činjenica da je ona svojstvena i prirodnija ljudskom tijelu, a događa se pri npr. kihanju. Austrijsko istraživanje iz 2010. godine imalo je za cilj, uz pomoć magnetske rezonance, demonstrirati fiziološke pokrete mišićja koje oblaže abdominalnu šupljinu tijekom disanja i kašljanja. U istraživanju je sudjelovalo 8 volontera čiji su sagitalni i koronalni presjeci snimani kako bi se istražili kranio-kaudalni pokreti dijafragme i zdjeličnog dna koji su povezani s disanjem. (3) „I dijafragma i zdjelično dno su se gibali kaudalno tijekom udisaja, a kranialno tijekom izdisaja.“

DNS i zdravlje žena

(3) Stoga je ovo istraživanje dokazalo paralelno gibanje dijafragme i zdjeličnog dna u kranio-kaudalnom smjeru tijekom disanja i kašljanja, a tako i njihovu povezanost. Nadalje, španjolsko istraživanje iz 2004. godine navodi urinarnu inkontinenciju i oštećenje zdjeličnog dna kao posljedice koje se najčešće zbivaju po porođaju prvog djeteta. Cilj tog istraživanja bio je analizirati s fizioterapijskog, fiziološkog i biomehaničkog gledišta zbog čega se takva oštećenja događaju. Potom su predložili preventivne mjere prije poroda, tijekom poroda i nakon poroda. Zanimljivo je da su kao prevenciju nakon poroda naveli „fokus na zdjeličnom dnu kroz dijafragmalne i abdominalne vježbe te položaje.”

(3) Helena Talasz, Christian Kremser, Markus Kofler, Elisabeth Kalchschmid, Monika Lechleitner, Ansgar Rudisch (2010.)Phase-locked parallel movement of diaphragm and pelvic floor during breathing and coughing-a dynamic MRI investigation in healthy females – PubMed (nih.gov)

Call Now Button