Centar manualnih tehnika

FASCIJALNA MANIPULACIJA KOD LUMBALNE BOLI

Bol u donjem dijelu leđa

Bol u lumbalnom, donjem dijelu leđa iznimno je česta pojava i javlja se diljem svijeta i u svim dobnim skupinama. (1)

Istraživanje provedeno 2017. godine iznijelo je podatak o prevalenciji koja iznosi 7.5 posto ukupne populacije sto je cak 577 milijuna ljudi sa boli u donjem dijelu leđa. (2)

No, kada pacijent dođe sa boli u lumbalnom dijelu potrebno je sagledati puno širu sliku. Na primjer, za stabilnost lumbalnog dijela iznimno je bitna abdominalna muskulatura koja je povezana preko torakolumbalne fascije. Miofascijalni kontinuitet lumbalnog i abdominalnog dijela postignut je preko fascije koja omogućava sinkronizaciju između erectora spinae i rectusa abdominisa. (3) Uz to muskuloskeletna fascija je povezana sa unutarnjom fascijom. Tako da je ponekad uzrok boli potrebno potražiti i sa prednje strane. Ponekad je to ožiljak, carski rez , visceralni ili crijevni problemi.

Terapeutski pristup boli u donjem dijelu leđa

Terapeutski pristup boli u donjem dijelu leđa mora uzeti u obzir multifaktorijalnu etiologiju same boli. Istraživanja su uspoređivala efikasnost tretmana fascijalne manipulacije u usporedbi sa standardnim fizioterapeutskim smjernicama za bol u donjem dijelu leđa. Pacijenti koji su prošli tretmane fascijalne manipulacije pokazali su statistički napredak na kraju terapije u usporedbi sa standardnom grupom. Fascijalno tkivo je uključeno u etiologiju lumbalne boli a tretman fascijalne manipulacije po Steccu dovodi do značajnog smanjena simptoma te povećanja funkcionalnosti. (4)

Možemo zaključiti da je lumbalna bol iznimno česta pojava kojoj se mora pristupiti sagledavanjem šire slike o tijelu i mogućim uzrocima boli. Fascijalna manipulacija nam uz odličnu procjenu omogućuje povezivanje različitih segmenata upravo kako bi došli do uzroka boli.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29573870/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7186678/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30113090/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706049/

Call Now Button