Centar manualnih tehnika

GLOBALNA POSTURALNA REEDUKACIJA KOD ŽENA S KRONIČNOM NESPECIFIČNOM BOLI U VRATU

Bol u vratu je čest problem današnjice. Između 22% do 70% dijagnoza spada u skupinu nespecifične boli čiji uzrok proizlazi iz više faktora – biomehaničkih, proprioceptivnih, posturalnih i psiholoških. Zahvaća generalno više žene nego muškarce. Ako su simptomi prisutni više od 12 tjedana, tada govorimo o kroničnom stanju koje nadalje postaje javno zdravstveni problem. Studije su pokazale da osobe s kroničnom boli u vratu imaju ne srazmjer kontrole i kvalitete pokreta, abnormalne obrasce kontrakcija određenih mišićnih skupina, loš globalni posturalni obrazac i proprioceptivne i kinestetske deficite.

Prateći istraživanja, benefite u tretiranju takve boli mogu se postići fizioterapeutskim tretmanima više vrsta manualnih terapija i terapeutskih vježbi, te edukacijom o stanju. Tako istraživanja pokazuju veći uspjeh kod kombinacije različitih tehnika s holističkim pristupom na cijelo tijelo.

Globalna posturalna reedukacija polazi od povećanja simetrije mišićno koštanog sustava s razvojem adekvatne kontrole disanja, motorne kontrole, jačanja snage mišića, senzorne integracije s manualnim kontaktom s ciljem proizvodnje prave proprioceptivne informacije za pacijenta s fokusom na smanjenje boli, povećanjem mobilnosti, fleksibilnosti i funkcionalnog kapaciteta. U centru, za nespecifičnu kroničnu bol u vratu, manualne tehnike nadopunjujemo dinamičkom neuromuskularnom stabilizacijom s ostvarenjem globalne posturalne reedukacije za kvalitetniji život bez boli.

Call Now Button