Centar manualnih tehnika

JUVENILNE SKOLIOZE

JUVENILNE SKOLIOZE

Za većinu slučajeva, skolioza se dijagnosticira u vrijeme adolescencije, no manji postotak djece ima juvenilnu skoliozu koja se dijagnosticira od treće do devete godine.

❗️Što je veći cobbov kut, manja dob i manji risserov znak to je veća šansa za progresijom. Upravo zbog rane dobi nastanka i koštane nezrelosti, juvenilne skolioze mogu s vremenom imati značajnu progresiju.

❗️Prve dvije godine pubertetskog rasta i razvoja su ključne u progresiji idiopatske juvenilne skolioze. Gotovo 90% svih operiranih krivina je imalo progresiju u tom razdoblju.

❗️Krivine od 30° stupnjeva na početku pubertetskog intenzivnog rasta predstavljajuu 100%-tnu šansu za kirurškom intervencijom (znači da će dosegnut krivinu od 40° – 45°) dok krivine od 21° do 30° predstavljaju 75% šansu za progresijom i također ih je bitno pratiti.

JUVENILNE SKOLIOZE

❗️Primarne torakalne krivine predstavljaju veći rizik progresije od primarnih lumbalnih ili torakolumalnih krivina.

🔆Zbog toga je neophodno zaustaviti progresiju, tijelo stabilizirati i pripremiti za period inteznzivnog rasta i razvoja te postaviti što bolje temelje kad se krene s Rigo/Schroth vježbama koje kreću od 10-12 godina ovisno o zrelosti djeteta. Rigo /Schroth vježbe nisu za djecu mlađeg uzrasta zbog kompleksnosti samih vježbi.

Na slici je prikaz juvenilne skolioze u smislu incialnog i kontrolnog RTG u periodu kojem je dijete naraslo 10 centimetara, te u tom peroodu nije došlo do progresije. Lumbalna krivina je pod kontrolom dok torakalna ima tendenciju veće rotacije što će u budućem periodu predstavljati izazov kako nama terapeutima tako i ortotičarima.

❗️Izbor ortopeda i ortotičara je važna odluka za izradu ortoza i kirurško liječenje, dok je izbor terapeuta mnogo važnije za samo dijete i njegov odnos prema savladavanju prepreka u dugotrajnom i izazovnom procesu vježbanja.

Call Now Button