Centar manualnih tehnika

Fizioterapija u zdravlju žena

Kako olakšati simptome menopauze?

Umor i iscrpljenosti se javljaju kao simptom menopauze. Često se pojavljuju već u perimenopauzi. U ovom razdoblju umor se javi iznenada i bez nekog očitog razloga. Ukoliko su simptomi izraženi, mogu smanjiti kvalitetu života i sprječavati ženu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
Neke žene koje ulaze u menopauzu na sebi mogu primijetiti češće promjene raspoloženja koje nastaju zbog pada razine estrogena u tijelu.
Kako olakšati simptome menopauze

Problemi s memorijom su česta i normalna pojava za vrijeme menopauze,a posljedica je hormonskih promjena koje se događaju u tijelu, osobito pada estrogena. Pojavljuju se i napadaji vrućine iznenada, češće noću, a završavaju znojenjem koje ponekad može biti obilno. Zbog promjena u koncentraciji estrogena aktivira se centar za regulaciju temperature u mozgu. Žene često dobiju na težini što je također dio hormonalnih promjena. Obzirom da je mokraćno-spolni sustav žene uvelike ovisan o estrogenu, njegova smanjena razina može dovesti do raznih problema – stanjenja sluznice mokraćnih i spolnih organa.

Posljedica toga je suhoća i sklonost upalama, smanjenje elastičnosti zdjeličnih mišića i destabilizacija organa i drugih tkiva unutar zdjelice. Kao rezultat svega toga, smanjuje se sposobnost mokraćnom mjehura da zadržava mokraću. Ginekolozi su prvi kojima se žena treba obratiti, no i fizioterapija može uvelike pomoći. U CMT smo osmislili jedinstven program za ublažavanje simptoma menopauze. Specijalnim manualnim tehnikama poput Bowena i MFR-a utječemo na smanjenje simptoma koje nam nosi ovo prirodno stanje, kroz koje prolazi svaka žena. Naši terapeut su educirani u Emmett i DNS tehnikama specijaliziranim za zdravlje žena. Baziraju se na funkciji mišića zdjelice, ali i vježbama cijelog tijela kojima je cilj zadržati postojeću mišićnu masu, i preventivno djelovati na nastanak osteoporoze.

Call Now Button