Centar manualnih tehnika

Kifoze: dijagnostika i liječenje

Vrste i dijagnostika

Kao kod skolioza, kifoze također djelimo na posturalne i strukturalne deformacije. Najčešće strukturalne deformacije zovu se juvenilne ili adolescentne kifoze odnosno Scheuuermannova bolest. Zlatni standard dijagnostike Scheuermanna je RTG snimka, a kriteriji za postavljanje dijaganoze su:

  • nepravilne vertebralne pokrovne plohe
  • suženja intervertebralnih prostora
  • uklinjenja jednog ili više kralježaka za 5 stupnjeva
  • povećanje torakalne kifoze više od 40 stupnjeva

Kako nastaju kifoze?

Etiologija nastanka još uvijek nije razjašnjenja, no u osnovi postoji ne srazmjer između opterećenja i nosivih sposobnosti pokrivnih ploča trupova kralježaka. Javlja se podjednako u svim segmentima kralježnice i za razliku od skolioze često je prisutna bol u području same deformacije ali i kompenzatorskih krivina ( susjednih lordoza).

Kako se liječi kifoza?

Zaključak SOSORT panela što se tiče liječenja kifoza odnosi se na uporabu rigidnih ortoza i fizioterapeustkih tehnika. Stručnjaci su na osnovi kliničkog iskustava uočili značaj konzervativnog liječenja kifoza i uspostavili konsenzus na tu temu.
Glavne fizioterapeutske tehnike koje se koriste u svom tretmanu trebaju sadržavati svjesnu kontrolu posture te autoelongaciju uz vježbe za propriocepciju. Savjetuje se kućni program naučenih i savladanih vježbi minimalno 20 minuta svaki dan.
Glavne indikacije za terapiju su dijagnoza Scheuermanna i prisutan simptom boli pogotovo ako je kifoza rigidna. Biomehanički gledano potrebno je smanjiti mehaničko opterećenje prednjeg zida vertebralnih tijela. Glavne značajke ranog liječenja su rigiditet krivine i Cobbov kut.

Kada je najbolje početi sa liječenjem kifoza?

Najbolje vrijeme za početak terapije je netom prije puberteta i za vrijeme, to se odnosti na ortozu i vježbe. Nošenje ortoze savjetuje se do završetka rasta odnosno Risser znaka 5.

Koje metode koristimo u Centru manualnih tehnika?

Centar manualnih tehnika prateći smjernice u tretmanu hiperkifoza kao kod skolioza koristi razne tehnike za poboljšanje posturalnog obrasca, smanjenje progresije i povećanje mobilnosti deformacija što u končanici dovodi do veće kavlitete života:
Call Now Button