Centar manualnih tehnika

Maitland mobilizacija i bolovi u vratu

Kako Vam Maitland manualna terapija može pomoći kod bolova u vratu?

Bolovi u vratu, koji se javljaju zbog niza različitih uzroka, predstavljaju jednu od češćih tegoba pacijenata ovoga vremena. Često su i nespecifičnog podrijetla, a manualna terapija po Maitlandu pruža mogućnost ublažavanja simptoma, ali i liječenja.

Prednji položaj glave je najčešće uočena posturalna devijacija koja je povezana sa skraćenjem stražnjih cervikalnih ekstenzora i slabošću prednjih dubokih cervikalnih fleksora. Manualna terapija ima potencijal za postizanje refleksogenih promjena u mišićima i povećanje motoričke aktivnosti i snage.

Baby program za dojenačke kolike

Rezultati istraživanja

Indijsko istraživanje iz 2021. godine ispitivalo je neposredan učinak cervikotorakalne
mobilizacije po Maitlandu (stupanj IV) na snagu dubokih fleksora kod osoba s prednjim položajem glave. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine, a svaku je skupinu činilo 30 osoba. Jedna je skupina bila placebo skupina, a na drugoj skupini je primjenjena posteroanteriorna središnja i jednostrana Maitland mobilizacija stupnja IV, od gornje vratne do gornje torakalne kralježnice. Za mjerenje motoričke aktivnosti i snage dubokih pregibača vrata koristio se klinički test kranio-cervikalne fleksije, a rezultati su potvrdili značajno povećanje snage navedene skupine mišića. (1)

Brazilsko istraživanje je ultrazvukom analiziralo uključivanje m. longus colli i m. sternocledomastoideusa kod pacijenata s kroničnom boli u vratu, prije i nakon jedne mobilizacije po Maitlandu, posteroanteriornom središnjom tehnikom. Rezultati su pokazali da cervikalna mobilizacija modulira funkciju vratnih mišića tako što povećava sudjelovanje dubokih mišića vrata, a smanjuje sudjelovanje površinskih. (2)

Također, jedno novije istraživanje ispitivalo je učinak Maitland mobilizacije u bolesnika s miofascijalnim kroničnim bolom u vratu. Pacijenti u dobi 25-45 godina podijeljeni su u dvije skupine. Jedna je skupina bila placebo, a druga je liječena Maitland mobilizacijom osam tjedana. Rezultati su pokazali da su stupnjevi mobilizacije po Maitlandu (I-IV) značajno učinkoviti u smanjenju boli, povećanju funkcionalne razine pacijenata i povećanju opsega pokreta. (3)

Iako u manualnoj terapiji vratne kralježnice pacijenti ponekad imaju dozu skeptičnosti zbog blizine kraniocervikalnih arterija, literatura prikazuje da razlike u protoku krvi kroz arterije u položajima koji se obično koriste u manualnoj terapiji nema. Položaji koji koriste rotaciju vrata u krajnjem dometu i distrakciji nisu opasniji za cerebralnu cirkulaciju od tehnika koje su segmentalno lokalizirane. (4)

Call Now Button