Centar manualnih tehnika

Miofascijalna relaksacija

Što je miofascijalna relaksacija?

„Myo“ je naziv za mišić dok fasciju opisujemo kao „nevidljivo odijelo“, elastični omotač vezivnog tkiva koji se grana duž cijelog tijela te igra važnu ulogu u potpori i funkciji našeg tijela, budući da okružuje i pričvršćuje se na sve strukture.
U normalnom zdravom stanju, mišići i fascija čine jedno te tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način.
Međutim, kada netko doživi fizičku traumu, emocionalnu traumu, ožiljke ili upalu, fascija gubi svoju elastičnost. Trauma, kao što je pad, prometna nesreća, trzajna ozljeda, operacija ili samo uobičajeno loše držanje i ponavljajuće ozljede stresa imaju kumulativne učinke na tijelo. Fascijalna ograničenja te smanjena elastičnost fascije stvara restrikcije te zateže mišiće što potom uzrokuje zatezanje, bol, ograničenost pokreta i stres.
Korištenje Myofascial Releasea omogućuje nam da na svakog pacijenta gledamo kao na jedinstvenu individuu. Naše individualne terapije su praktični tretmani tijekom kojih naši terapeuti koriste mnoštvo tehnika miofascijalnog otpuštanja i terapije pokretima, te su sa svojim rukama povezani sa tijelom pacijenta. Prilikom tretmana se dogodi duboko opuštanje tijela te pacijenti odlaze s ugodnim osjećajem tijela i oslobođeni bola.

Postoje i oni kod kojih se nakon terapije javlja povećan intezitet bola koji rijetko traje dulje od jednog dana, te nakon toga osjete poboljšanje. Temelj MFR terapije je da terapeut radi s pacijentom, a ne na pacijentu.

MTP (Myofascial trigger point)

Neke od najčešćih dijagnoza i stanja kod kojih se primjenjuje miofascijalna relaksacija su:
– Bol u ekstremitetima(smrznuto rame, sindrom karpalno kanala, teniski lakat)
– Bol u leđima i vratu(lumbalni i cervikani sindrom)
– Bol u zdjelici
– Glavobolja
– Trzajna ozljeda vrata
– Problemi sa začećem
– Problemi sa probavom
– Respiratorni problemi(bronhitis, astma)
– Sportske ozljede
– Ožiljci i adhezije
– Fibromijalgija i kronični bolovi
– Neurološki poremećaji
– Anksiozna i depresivna stanja

Call Now Button