Centar manualnih tehnika

MIOFASCIJALNE TRIGGER TOČKE I ISTEZANJE

Što su miofascijalne trigger točke?

Miofascijalne trigger točke su hipersenzibilne točke koje su integrirane u napetom snopu mišićnih vlakana. Bolne su na pritisak i obično izazivaju karakterističan bol i u udaljenoj zoni, ali i motorne disfunkcije te autonomne fenomene.
Terapijom trigger točaka može se smanjiti bol, povećati pokretljivost i omogućiti izduživanje mišića. Potreban je snažan i doziran pritisak u tretiranju ovih točaka, stoga ovo nije blaga vrsta tretmana. Cijeli se tretman sačinjavaju tri komponente: masaža, tretiranje mTP i istezanje segmenata koji su bili tretirani.

Aduktori

Mišići primicači kuka koji stabiliziraju zdjelicu, kukove i donji dio leđa kod izvođenja pokreta. Trigger točke mogu se aktivirati prilikom naglog pokreta iz kuka, dugotrajnog sjedenja, položaj prekriženih nogu, vožnja automobila i sl., a bol se osjeća unutar zdjelice i često se spušta niz nogu, u područje koljena.
Istraživanja su pokazala da pacijenti s boli u prednjem dijelu koljena imaju veći broj mTP-a u mišićima kuka i bedra od kontrolne skupine. Daljna istraživanja su potrebna kako bi se utvrdilo jesu li mTP uzrok ili posljedica boli prednjeg dijela koljena. (1)
Drugo istraživanje ispitivalo je prisutnost aktivnih i latentnih mTP u pacijenata s osteoartritisom koljena i boli zbog tog stanja. Najveća prevalencija latentnih mTP bila je kod m. tensor fascie latae (50%) i aduktora (35%), a aktivnih kod m. gastrocnemiusa i aduktora. (2)
The prevalence of myofascial trigger points in hip and thigh areas in anterior knee pain patients – PubMed (nih.gov)
Prevalence of Myofascial Trigger Points in Patients with Mild to Moderate Painful Knee Osteoarthritis: A Secondary Analysis – PubMed (nih.gov)

Call Now Button