Centar manualnih tehnika

PROCES DNS PRISTUPA KOD DJECE SA PROBLEMIMA KRALJEŽNICE

Pregled

Polazište kod bilo kakve tehnike pa tako i kod DNSa je pregled i procjena, posebice kad je u pitanju kralježnica djeteta. Uvidjeti problem s kojim se suočavamo (loše držanje, asimetrija tijela, kifoza, skolioza). Potrebno je uočiti sve detalje na tijelu, pokušati pronaći poveznicu različitih asimetrija, kao i primjetiti kompenzatorne mehanizme i slično.

Disanje

 Prvi korak je učenje disanja po DNSu. Abdominalno disanje je osnova samog DNSa, koje nam kroz cijeli proces omogćuva stabilizaciju kako trupa tako i cijelog tijela.

Pozicioniranje

Pozicije DNSa temelje se na razvojnim fazama djeteta od rođenja do prve godine života. Djecu koja dolaze na terapijski trening pozicioniramo u položaj određenog mjeseca ili , kako je njima draže, bube, mede i slično. Svako tijelo je individualno, pa je tako i pozicioniranje individualno, kao i sam izbor vježbi u datom trenutku. Potrebno je uočiti trenutne mogućnosti djeteta, što više osvijestiti tijelo, te temeljito proći određenu vježbu da je može izvoditi što pravilnije i kod kuće.

Facilitacija

 Ruke terapeuta su iznimno bitne, pogotovo kad se radi o novim pokretima i pozicijama. Zadatak terapeuta je uputiti i osvijestiti određeni položaj. Uz verbalizaciju, facilitacija je neophodna za dobro pozicioniranje.

Rezultati

 Rezultate ne možemo očekivati preko noći, kao ni u nekoliko tretmana. Rad i trud djeteta, podrška i ustrajnost roditelja te naše jasne i konkretne upute te individualan pristup svakom djetetu donosi rezultate.

Call Now Button