Centar manualnih tehnika

RAZUMIJEVANJE MEĐUSOBNE POVEZANOSTI STRUKTURA U TIJELU – KLJUČ JE MODERNE FIZIOTERAPIJE

U kratkom osvrtu na samo jedan segment u mehanici kuka, objasnili smo njegov utjecaj na druge strukture u tijelu.
Kut između središta glave i uzdužne osi vrata bedrene kosi te uzdužne osi dijafize femura – CCD kut, koji u odraslih normalno iznosi 126-133 stupnja. “Koštanim sazrijevanjem CCD kut se smanjuje.” U 1. godini iznosi 148ⷪ, u 5. godini 142ⷪ, a u 15. godini 133ⷪ.
Problemi se javljaju kod povećanja CCD kuta (coxa valga) i veći je problem od coxe vare. Tursko istraživanje iz 2015. ispitivalo je povezanost zdjelične geometrije i anatomije kuka s vjerojatnošću nastanka idiopatskog osteoartritisa koljena. Rezultati su pokazazali da pojedinci s CCD kutom većim od 134ⷪ imaju osam puta veći rizik razvoja osteoartritisa.
U drugom istraživanju koje je uključivalo osamnaest adolescenata i zdrave djece ispitivala se povezanost varus položaja koljena i razvoja osteoartritisa medijalnog dijela koljena. Mehaničke posljedice su izrazita eksterna rotacija kuka, povećana unutarnja rotacija stopala i tibije pri stajanju, a istraživanje je potvrdilo tezu da se javljaju promjene u frontalnoj i transverzalnoj ravnini i da čine faktor rizika za razvoj osteoartritisa medijalnog dijela koljena.
Također, nekoliko je istraživanja pokazalo da jačanje mišića kuka ima značajno velik utjecaj na smanjenje boli i poboljšanje fizičke funkcije kod pacijenata s osteoartritisom koljena, što pokazuje neposrednu ovisnost kuka i koljena.
Uz to, istraživanje na 199 pacijenata dokazalo je da jačanje mišića kukova i cora postiže terapijski učinak tjedan dana prije klasičnih vježbi za koljeno kod pacijenata s patellofemoralnom boli. Dakle, ovo istraživanje je pokazalo povezanost kuka s centrom tijela i koljenima, odnosno cijelim tijelom i utjecaj na sindrome koji nužno ne zahvaćaju kuk.
Za popis literature kontaktirajte nas.
Call Now Button