Centar manualnih tehnika

UTJECAJ FIZIKALNE TERAPIJE KOD REHABILITACIJE POST–COVID PACIJENATA

Jeste li znali?

Post-COVID sindrom: skup simptoma koji uključuju tegobe respiratornog sustava, kronični umor, smetnje ravnoteže, malaksalost, poremećaj pamćenja i koncentracije, glavobolje, ali i bolove u mišićima i zglobovima. Javlja se kada pacijenti više nisu infektivni, ponekad i mjesecima nakon preboljenja.

Može li fizioterapija pomoći?

Da!

Kod pacijenata koji se suočavaju sa smetnjama u respiratornom sustavu, primjena fizioterapijskih tehnika učinkovita je u smanjenju tegoba. Prije početka terapije obavi se test spirometrom kako bi se utvrdila funkcionalna aktivnost dišnog sustava. Isto se ponovi i nakon terapije, kako bi se utvrdila učinkovitost terapije.

Što radimo?

DNS metoda – stvara se svijest o disanju, aktiviraju se duboki trbušni mišići, koji su ujedno i pomoćni respiratorni mišići pa jasno ima pozitivan učinak u rehabilitaciji respiratornog sustava. Također, utječe i na poboljšanje koncentracije jer ju i same vježbe zahtijevaju, kao i psihičku prisutnost.

Bowen terapija – manualna metoda koja holističkim pristupom utječe na poboljšanje tjelesnih funkcija; npr. djelotvorna je kod glavobolja i problema dišnih puteva, a dobne kontraindikacije ne postoje.

Emmett tehnika – laganim pritiskom na mjesta preklapanja senzornih i mišićnih točaka utječe na stvaranje bezbolnih obrazaca kretanja i poboljšanje ravnoteže, ali i na poboljšanje cirkulacije.

Respiratorna fizioterapija – primjenjuje različite manualne tehnike i edukaciju pacijenta (vježbe disanja i vježbe za mobilnost prsnog koša i gornjih ekstremiteta).

Zapamtite!
Ne smijemo se naviknuti na život s boli! Učinite sve kako biste umanjili ili uklonili taj neugodni osjećaj. Intervencijom zdravstvenih stručnjaka i vlastitom voljom te upornošću optimalni rezultati ne izostaju.

Call Now Button