Centar manualnih tehnika

VJEŽBE PO SCHROTH METODI

REZULTATI KOD IDIOPATSKE SKOLIOZE SPEC.USTANOVE vs. KUĆNI PROGRAM

Schroth vježbe spadaju u specifične vježbe za konzervativno liječenje idiopatske skolioze i ostalih deformacija kralježnice. Glavni elementi vježbe sastoje se od pravilnog pozicioniranja i rotacijskog disanja s ciljem integracije nove posturalne 3D sheme tijela, zaustavljanjem progresije krivine, smanjenjem bolnosti i krajnim poboljšanjem kvalitete života. Istraživanja provedena u Turskoj na Odjelu fizioterapije i rehabilitacije zdravstvenog sveučilišta Istanbul su pokazala pozitivan učinak Schroth programa vježbi vođenih pod nadzorom stručne osobe u kontroliranim uvjetima (ustanovama specijaliziranim za konzervativno liječnje skolioza).

Od tri grupe koje su sudjelovale u istraživanju:

1. Ispitanici koji su u spec. ustanovi praćeni u izvođenju vježbi od strane Schroth terapeuta
2. Ispitanici koji su dobili program Schroth vježbi za kućni rad bez nadzora
3. Kontrolna skupina

najbolji rezultat u vidu smanjenja Cobbovog kuta i rebrene grbe u pretklonu, smanjenja rotacije i asimetrije trupa dobila je grupa koja je pod nadzorom terapeuta izvodila Schroth vježbe. Usporedba Rtg snimki, skoliometrija i slike iz pretklona kao meteode mjerenja dokazale su pozitivne promjene nastale na ispitanicima prve skupine, za razliku od druge dvije. Kao nedostatak studije navodi se mali broj ispitanika (45 djece), no bez obzira na limitacije klinički značaj je potvrđen – dobar i kvalitetan program Schroth vježbi vođen od strane stručnog fizioterapeuta je efikasna metoda u borbi protiv progresije idiopatske skolioze. Kućni Schroth program bez supervizije ne smatra se samim po sebi učinkovitim.

(Centar manualnih tehnika može se pohvaliti s čak 4 (doskora 5) licenciranih Schroth terapeuta koji čine ovo mjesto specijaliziranom ustanovom za konzervativno liječenje deformacija kralježnice.)

REF; Kuru, T., Yeldan, İ., Dereli, E. E., Özdinçler, A. R., Dikici, F., & Çolak, İ. (2015). The efficacy

Call Now Button